Новости

Новости

Срећне новогодишње и божићне празнике и пуно успеха у предстојећој години, жели вам удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС.

Још једна успешна остварена сарадња. Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу потписало је договор о остваривању заједничких циљева са универзитетом у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Договорено је активно сарађивање у остваривању заједничких циљева у областима науке и образовања и популаризације сарадње између...

Наши полазници курса руског језика имали су прилику да се упознају са директором Иниститута за српски језик и комуникацију који је основан на бази Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов Викторијом Рјапухином и са једним од оснивача удружења ИКС др Биљаном Ђорђевић Лакетић. Одржана је информативна сесија на руском језику, где је Викторија Рјапухина упутила полазнике курса о раду Института за српски језик и културу, руском језику и култури, студентској размени као и могућностима студирања у Русији. Др Биљана је изразила задовољство у вези са активношћу полазника и њиховим интересовањем за руским језиком.

Удружење ИКС наставља да корача сигурним кораком. Дана 27.11.2017. год.  у Белгороду потписан је споразум о сарадњи између Иницијативе за комуникацију и сарадњу и Припремног факултета за странце Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов...

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС потписало је споразум о сарадњи са студентским парламентом Високе техничке школе струковних студија у Нишу. Обе стране су се договориле да им циљеви буду следећи: спровођење и промовисање курса руског језика на бази ВТШ, студентска мобилност, размена научних информација, подстицање мобилности студената у оквиру основних курсева и стручног усавршавања, организација научних и наставно-методијских конференција, састанака, симпозијума, округлих столова, посвећених важним научним проблемима у области делатности обе стране.

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, je један од партнера у сарадњи са Белгородским државним технолошким универзитетом В.Г. Шухов, који активно учествује у размени не само студената, него и у свим осталим сегментима које подразумева ова сарадња...

Дана 05.07.2017. удружење ИКС је поклонило мали знак захвалности у виду књиге "История Белгородчины", Градској општини Пантелеј, заменику председника ГО Пантелеј Александру Милосављевићу, за указану подршку на успешно реализованим и будућим пројектима удружења ИКС.

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС је дошло на идеју како да помогне будућим студентима који долазе на студентску праксу у Белгороду (Русија). Израдом информатора о Белгороду, где се налазе све потребне информација ...

Дана 22.06.2017 удружењу Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС свечано је уручено писмо захвалнице за помоћ и учествовање у организацији Белгородског регионалног круга конкурса "Србија у срцу мом".

Дана 25.05.2017, удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу је добило новог партнера Руско-српски дијалог са представништвом у Вороњежу. Представник удружења је...

Чланови удружења ИКС заједно са студентима из Косовске Митровице учествовали су на такмичењу "РУСИ ЗАПОВЕДНОЈ", где су својим уложеним трудом и вољом кроз много игара на такмичењу освајали бодове и   представили Србију у најбољем светлу.

Манифестација "Бесмртни пук"- шетња потомака погинулих у Другом светском рату. Потиче још од омладинских акција шездесетих година прошлог века у Совјетском савезу, када су на улице излазили ђаци, носећи портрете својих рођака, погинулих у борби за слободу отаџбине. Чланови удружења су својим учествовањем у шетњи у граду Белгорду (Русија) подржали манифестацију и одали почаст жртвама погунилих у Другом светском рату.

 

Дана 09.05.2017. год. на Високо техничкој школи струковних студија у Нишу одржано је предавање на тему "Постоји један други, руски свет". Студенткиње са Филозофског факултета у Нишу, су кроз презентацију и предавањем упознале студенте са руским језиком и руском културом као и са сарадњом између високошколских установа у Србији и Русији. По завршетку предавања, студенти су урадили анкету о увођењу руског језика на Високо техничкој школи струковних студија у Нишу.

По завршетку стручно-едукативне праксе коју су студенти приштевачког универзитета (са привременим седиштем у Косовској Митровици) успешно завршили, свечано су им уручени сертификати о савладаном курсу Руског језика.

На бази Белгородског државног технолошког универзитета В.Г.Шухов сваке године се одржава мећународни фестивал "НАША КУЋА-ПЛАНЕТА ЗЕМЉА", где студенти из разних земаља представљају своју државу у виду своје националне кухиње, народне ношње... Чланови удружења ИКС заједно са студентима приштевачког универзитета (са привременим седиштем у Косовској Митровици) имали су част да учествују на фестивалу и представе Србију. 

На бази Српског ресурсног центра БГТУ им. В.Г. Шухов одржана је регионална етапа међународног конкурса "Србија у срцу мом"  под подкровитељством амбасаде Србије у Москви. Студенти из Србије учествовали су у финалу међународног конкурса и представили традиционално коло Србије.

Председник Градске општине Пантелеј, Братимир Васиљевић и чланови општинског руководства заједно са представницима удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу приредили су пријем ...

Дана 07.03.2017 уз подршку Градске општине Пантелеј и ОШ "Стефан Немања" Ниш одржана је прва радионица српског језика. Предавачи српског језика ...

Удружење ИКС, како би  боравак студентима из Белгорода који бораве у Нишу у оквиру стручно-едукативне праксе у трајању од месец дана учинили интересантнијим, организују се екскурзије по Србији и околини. Студенти имају могућност да се осим Ниша, упознају и са другим градовима и пределима Србије. У периоду од месец дана, обишли су градове као што су: Књажевац, Крушевац, Нови Пазар, Београд, Зајечар, Вишеград. Бање:Соко Бању, Гамзиградску Бању, Рибарску Бању, Нишку Бању... такође и места Златибор, Дрвенград, Рајачке пивнице

У оквиру споразума о сарадњи између Универзитета у Нишу и Универзитета у Белгороду, студенти из Белгорода долазе у Ниш на стручно-едукативну праксу у трајању од месец дана,  како би усавршили своје практично и теоријско знање. У оквиру  праксе, студенти имају могућност похађања курса српског језика.

16. фебруара на бази Српског ресурсног центра одржано је вече посвећено Дану државности и Дану војске Републике Србије. Чланови удружења учествовали су у музичком и интересантом програму вечери где су представили српску историју,  кулутуру присутним посетиоцима.

Потписивање споразумног уговора између удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу и Белгородског државног технолошког универзитета В. Г. Шухов (град Белгород, Русија). На састанку су присустовали ...

2016. године Удружење ИКС и Висока техничка школа струковних студија потписали су споразум о сарадњи. Споразумом је предвиђено да удружење ИКС буде координатором у сарадњи између Високе техничке школе струковних студија у Нишу (Србија) и Белгородског државног технолошког универзитета В. Г. Шухов. Једне од  области споразума су размена научних информација, образовних програма и професионалне литературе, подстицање мобилности студената у оквиру основних курсева и стручног усавршавања, организација едукативне и стручне праксе за време реализација стручних размена и реализација културне и спортске размене.

Радно време

Понедељак-недеља: 08:00-22:00

Контакт

Адреса: Студеничка 48 Г/3
Телефон: +381 69 4148688, +381 64 0012257
Email: iksinicijativa@gmail.com