Новости

Новости

Пријаве за курс руског језика за ниво А1 и А2 - Студенти за студенте

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС заједно са Високом техничком школом струковних студија Ниш и Студентским парламентом ВТШ-а организују КУРС РУСКОГ ЈЕЗИКА другу годину за редом, за нивое А1 и А2. Сви који желе да се пријаве могу то ураде на следећи начин: преузети пријаву овде и попуњену послати на мејл: iksinicijativa@gmail.com

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА “СТУДЕНТИ ЗА СТУДЕНТЕ”

Удружење ИКС у оквиру свог пројекта “Студенти за студенте”, који је кренуо са радом 31.08.2017. године, жели да истакне постигнуте резултате:

 

1) Отворене радионице руског језика у Нишу у просторијама Високе техничке школе струковних студија у сарадњи са Студентским парламентом ВТШ-а и у Лесковцу на Високо технолошко уметничкој школи у сарадњи са удружењем студената ВТУШ. 

 

“Србија на длану” – Промоција српске кухиње у Белгороду

Удружење ИКС активно ради на промоцији српске кухиње и гастрономије. У сарадњи са угоститељским објектом “Дворик” организовано је вече српске кухиње у Белгороду (Руска Федерација) на којој су осим Руса присуствовали и српски студенти, који су дошли код нас у Белгород на летњу школу руског језика. Осим српских специјалитета присустни су имали прилике да слушају српску музику и да науче коло. Вече српске кухиње организовано је у оквиру пројекта “Србија на длану”.

Посета Амбасади Републике Србије у Москви

На одржаном састанку у просторијама Амбасаде Србије у Москви са извандредним и опуномоћеним амбасадором Републике Србије у Русији Славенком Терзићем разговарало се о подршци остваривању даљих планова удружења Иницијативе за комуникације и сарадње ИКС!

 

С Днем России!

12. јунa се обележава  Дан Русије – један од најважнијих државних празника у тој земљи. Пре 28 година, тачније 12. јуна 1990. године, усвојена је Декларација о државном суверенитету Русије, а кроз тачно годину дана, 12. јуна 1991. одржани су директни избори за председника земље, први у историји Русије. Свој званични назив — Дан Русије — празник је добио 2002. и слави се у целој земљи.

Тестирање за ниво А1 познавања руског језика на ВТШ-у - "Студенти за студенте"

На наше велико задовољство, у просторијама Високе техничке школе струковних студија у Нишу, по први пут се одржало тестирање из знања руског језика. Полазници нашег курса су показали одличне резултате и тиме савладали прву препреку у освајању руског језика (ниво знања А1). Посебно бисмо хтели да похвалимо Душан Костић за упорност и показан максимални резултат – више од 90% бодова на тесту.

Популаризација реалног Аикида у Русији и Србији

Чланови удружења ИКС заједно са директором Института за српски језик и комуникације Викторијом Рјапухином,имали су велико задовољство и част да се упознају и разговарају са великим мајстором и једним од оснивача светског центра реалног аикидоа Братиславом Стајићем (црни појас 9.дан).

Бесплатно тестирање! "Студенти за студенти"

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС активно ради на популаризацији руског језика у Србији, тим поводом организоваће се БЕСПЛАТНО тестирање знања руског језика и културе 28. маја 2018. године у 13:00 часова у просторијама Високе техничке школе струковних студија у Нишу, слушаоница 5, кабинет 207.

РАЗВОЈ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ СА БЕЛГОРОДСКИМ ДРЖАВНИМ НАЦИОНАЛНИМ ИСТРАЖИВАЧКИМ УНИВЕРЗИТЕТОМ

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС успешно наставља да развија међународну сарадњу, дана 05.11.2018. године у Белгороду, потписан је Споразум о сарадњи са Белгородским државним национално истраживачким универзитетом…

"Србија у срцу мом..." 2018

На бази Института за српски језик и комуникације одржан је регионални конкурс “Србија у срцу мом”. Циљ конкурса је да се руском народу приближи и покаже српска култура, традиција и уметност. Чланови удружења ИКС заједно са студентима из Србије (Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Универзитет у Нишу и Високa техничкa школа)…

У просторијама Народног позоришта 22.03.2018. године уз присуство пријатеља и многобројних грађана успешно је одржано руско-српско хуманитарно вече “Братском Нишу од Белгорода”. 

 

С миром у души, љубављу у срцу, с вером у Бога у славу Христа радујемо се, праштамо се, волимо се, поштујемо једни друге. Христос воскресе!

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу жели вам срећан праздник!

 

 

Драги пријатељи, желимо да Вас обавестимо да ће се 22 марта 2018. године, у Народном позоришту у Нишу одржати руско-српско хуманитарно вече “Братском Нишу од Белгорода” са почетком у 16 часова, у организацији удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС (Ниш, Србија) и … 

Дана 01.03.2018. године, заједничким снагама удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу и удружења студената Високе технолошко уметничке школе у Лесковцу, отворен је курс језика, који ће се одржавати једанпут недељно у просторијама школе.

Висока техничка школа струковних студија у Нишу активно учествује у програму студентске мобилности. И ове године, студенти са Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов ће у оквиру студентске размене на бази ВТШ-а, моћи да усаврше своје практично и теоријско знање.

15. фебруар 1804. почео је Први српски устанак и почела борба за ослобођење од Турака. 15. фебруар 1835. Скупштина у Крагујевцу донела је Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба. 

Срећне новогодишње и божићне празнике и пуно успеха у предстојећој години, жели вам удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС.

Још једна успешна остварена сарадња. Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу потписало је договор о остваривању заједничких циљева са универзитетом у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Договорено је …

Наши полазници курса руског језика имали су прилику да се упознају са директором Иниститута за српски језик и комуникацију који је основан на бази Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов Викторијом Рјапухином и са једним од оснивача удружења ИКС …

Удружење ИКС наставља да корача сигурним кораком. Дана 27.11.2017. год.  у Белгороду потписан је споразум о сарадњи између Иницијативе за комуникацију и сарадњу и Припремног факултета за странце Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов…

Курс руског језика - почетак пројекта "Студенти за студенте"

Удружење ИКС, Висока техничка школа струковних студија Ниш и Студентски парламент ВТШ-a организују КУРС РУСКОГ ЈЕЗИКА који креће од 23. октобра 2017. године.

Предавања ће се одржавати два пута недељно (понедељком и средом, са почетком у 18:00), у просторијама ВТШ-а (амфитеатар А1)…

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС потписало је споразум о сарадњи са студентским парламентом Високе техничке школе струковних студија у Нишу. Обе стране су се договориле да им циљеви буду следећи: спровођење и промовисање курса руског језика на бази ВТШ, студентска …

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, je један од партнера у сарадњи са Белгородским државним технолошким универзитетом В.Г. Шухов, који активно учествује у размени не само студената, него и у свим осталим сегментима које подразумева ова сарадња…

Дана 05.07.2017. удружење ИКС је поклонило мали знак захвалности у виду књиге “История Белгородчины”, Градској општини Пантелеј, заменику председника ГО Пантелеј Александру Милосављевићу, за указану подршку на успешно реализованим и будућим пројектима удружења ИКС.

Удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС је дошло на идеју како да помогне будућим студентима који долазе на студентску праксу у Белгороду (Русија). Израдом информатора о Белгороду, где се налазе све потребне информација …

Дана 22.06.2017 удружењу Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС свечано је уручено писмо захвалнице за помоћ и учествовање у организацији Белгородског регионалног круга конкурса “Србија у срцу мом”.

Дана 25.05.2017, удружење Иницијатива за комуникацију и сарадњу је добило новог партнера Руско-српски дијалог са представништвом у Вороњежу. Представник удружења је…

Чланови удружења ИКС заједно са студентима из Косовске Митровице учествовали су на такмичењу “РУСИ ЗАПОВЕДНОЈ”, где су својим уложеним трудом и вољом кроз много игара на такмичењу освајали бодове и   представили Србију у најбољем светлу.

Дана 09.05.2017. год. на Високо техничкој школи струковних студија у Нишу одржано је предавање на тему “Постоји један други, руски свет”. Студенткиње са Филозофског факултета у Нишу, су кроз презентацију и предавањем упознале студенте са руским језиком и руском културом као и са сарадњом између високошколских установа у Србији и Русији. По завршетку предавања, студенти су урадили анкету о увођењу руског језика на Високо техничкој школи струковних студија у Нишу.

Манифестација “Бесмртни пук”- шетња потомака погинулих у Другом светском рату. Потиче још од омладинских акција шездесетих година прошлог века у Совјетском савезу, када су на улице излазили ђаци, носећи портрете својих рођака, погинулих у борби за слободу отаџбине. Чланови удружења су својим учествовањем у шетњи у граду Белгорду (Русија) подржали манифестацију и одали почаст жртвама погунилих у Другом светском рату.

 

По завршетку стручно-едукативне праксе коју су студенти приштевачког универзитета (са привременим седиштем у Косовској Митровици) успешно завршили, свечано су им уручени сертификати о савладаном курсу Руског језика.

На бази Белгородског државног технолошког универзитета В.Г.Шухов сваке године се одржава мећународни фестивал “НАША КУЋА-ПЛАНЕТА ЗЕМЉА”, где студенти из разних земаља представљају своју државу у виду своје националне кухиње, народне ношње… Чланови удружења ИКС заједно са …

На бази Српског ресурсног центра БГТУ им. В.Г. Шухов одржана је регионална етапа међународног конкурса “Србија у срцу мом”  под подкровитељством амбасаде Србије у Москви. Студенти из Србије учествовали су у финалу међународног конкурса и представили традиционално коло Србије.

Председник Градске општине Пантелеј, Братимир Васиљевић и чланови општинског руководства заједно са представницима удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу приредили су пријем …

Дана 07.03.2017 уз подршку Градске општине Пантелеј и ОШ “Стефан Немања” Ниш одржана је прва радионица српског језика. Предавачи српског језика …

Удружење ИКС, како би  боравак студентима из Белгорода који бораве у Нишу у оквиру стручно-едукативне праксе у трајању од месец дана учинили интересантнијим, организују се екскурзије по Србији и околини. Студенти имају могућност да …

У оквиру споразума о сарадњи између Универзитета у Нишу и Универзитета у Белгороду, студенти из Белгорода долазе у Ниш на стручно-едукативну праксу у трајању од месец дана,  како би усавршили своје практично и теоријско знање. У оквиру  праксе, студенти имају могућност похађања курса српског језика.

16. фебруара на бази Српског ресурсног центра одржано је вече посвећено Дану државности и Дану војске Републике Србије. Чланови удружења учествовали су у музичком и интересантом програму вечери где су представили српску историју,  кулутуру присутним посетиоцима.

Потписивање споразумног уговора између удружења Иницијатива за комуникацију и сарадњу и Белгородског државног технолошког универзитета В. Г. Шухов (град Белгород, Русија). На састанку су присустовали …

2016. године Удружење ИКС и Висока техничка школа струковних студија потписали су споразум о сарадњи. Споразумом је предвиђено да удружење ИКС …

Радно време

Понедељак-недеља: 08:00-22:00

Контакт

Адреса: Студеничка 48 Г/3
Телефон: +381 69 4148688, +381 64 0012257
Email: iksinicijativa@gmail.com