Studiranje u Rusiji

Образовање у Русији

Сваке године Министарство образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије на школовање у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији.

 

За пријем на школовање у образовним институцијама Руске Федерације на рачун државног буџета, се одваја одређена квота за студенте из Србије.

 

Образовни систем Русије спада у једне од најчувенијих на свету. Школство у Русији је идентично европском и слично америчком систему, и усклађено је на свим нивоима са Болоњском декларацијом о високом школству. Са једне стране, то Вам омогуђује мобилност током студијама између различитих факултета,а са друге стране пружа врхунско школовање по приступачним ценама.

Руски систем високог образовања чини преко 650 државних универзитета са преко 9 милиона студената. Више од 200.000 студената долази из 200 различитих земаља света.

 

Руски универзитети - Образовање на високом нивоу

 

Руски универзитети нуде богат избор студијских програма, постоји преко 300 специјализација за области медицине, инжењеринга, економије и језика.

Руско образовање је засновано на светски познатој школи примењене науке. Основе су поставили велики руски научници и истраживачи који су имали кључне улоге у развоју науке у свету. На руским универзитетима професори су стручњаци у својим областима и преко 80% чине доктори наука.

Стипендије страним студентима су од стране владе обезбеђене у чак 80% случајева, и самим тиме је чини приступачним и примамљивим местом за студије многим студентима широм света.

 

Уколико желите и размишљате о томе да започнете или наставите своје школовање у Русији, треба да знате да је оно што вам је потребно за упис у Србији најчешће услов и у Русији. За основне студије је потребна диплома средње школе и солидан просек оцена. За мастер студије потребна је диплома основних студија, док је за докторске студије потребно да имате завршен степен мастер.

 

 

 

На бројним универзитетима можете да слушате наставу на енглеском или на руском језику. Из разлога што су поменути језици услов како бисте могли успешно да студирате, универзитети организују посебан припремни програм за све стране студенте којима је потребно да се језички и струковно додатно припреме пре почетка одабраних студија. Припремни програм траје од 6 до 9 месеци. Акценат је стављен на савладавање руског језика.

 

На припремном програму имате прилике да осим руског језика усавршавате знања из оних области које ће вам у наставку студија бити потребне, попут хемије, математике, физике, руске историје и књижевности и употпуните знање које ће вам олакшати даље студије. На крају припремног програма полаже се испит ТОРФЛ, који сви руски универзитети признају. Цене и за припремни програм су потпуно некомерцијалне, из истоветног разлога као и цене студија – из жеље Русије да се учи њихов језик и да се на тај начин промовише њихова култура.

 

За све оне студенте који би да студирају у Русији, а не поседују знање руског језика, постоји велики избор студија на енглеском језику.

Основне студије трају 4 године, програми мастер студија трају 2 године. Студије медицине и фармације – основне студије медицине трају 6 година, студије фармације трају 5 година.

Конкурс обухвата одређене етапе и документацију коју сте дужни да сакупите. Све је то детаљно објашњено на званичном сајту Руском дома у Београду - http://ruskidom.rs, email: ruskidomkvota@mail.ru

 

Детаљна информација  о условима конкурса, студирања и смештаја:  https://russia.study

 

Минобрнауки России - минобрнауки.рф

Россотрудничество - http://rs.gov.ru/

Рособрнадзор (вопросы признания иностранных документов об образовании) - http://obrnadzor.gov.ru

Удружење ИКС и студирање у Русији

Наш циљ је да заинтересујемо све младе људе који желе да започну или да наставе студије. Удружење ИКС интезивно ради на промоцији студирања у Русији. Такође нудимо студентима своје услуге приликом сакупљања и формирања документације и упознавањем са етапама конкурса. 

 

Студенти који не обезбеде места на буџету конкурса Руске Федерације, могу да нам се обрате и самим тиме сазнају о могућностима студирања у Белгороду.  

Белгородски државни технолошки универзитет В.Г. Шухов

Белгородски државни национални истраживачки универзитет

Белгородски државни институт уметности и културе

Белгородски универзитет за кооперацију, економику и право

Белгородски државни пољопривредни универзитет В.Ја. Горин 

Белгородски правни институт министарства унутрашњих послова Руске Федерације И.Д. ПУТИЛИН

Радно време

Понедељак-недеља: 08:00-22:00

Контакт

Адреса: Студеничка 48 Г/3
Телефон: +381 69 4148688, +381 64 0012257
Email: iksinicijativa@gmail.com